Dr. Alper Hasanoğlu / Radikal
Sağlık / Sosyal
Email adresi: alper@alperhasanoglu.com

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ni ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Çorlu Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Fizyoloji ihtisası yaptı. O yıllarda stres fizyolojisi, depresyon, anksiyete ve epilepsi üzerine çalıştı. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Fakültesi Deneysel Psikoloji Bölümü'yle ortak olarak Öğrenilmiş Çaresizlik gibi deneysel depresyon modellerini temel alan deneysel çalışmalar yaptı. 

1997 yılında İsviçre'de psikiyatri ihtisası yapmaya gitti. İsviçre Basel Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda ihtisasını tamamladıktan sonra 2007 yılına kadar Psikiyatri Polikliniği'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Aynı yıllarda Basel Kantonu Malülen Emekliler Kurumu'nun Psikiyatrik Bilirkişi Uzmanı olarak çalıştı. 

Psikiyatri ihtisasına paralel olarak Basel Üniversitesi Psikoloji Enstitüsü bünyesindeki Advenced Study Center'da Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini tamamladı. 2007-2009 yılları arasında Bilişsel Davranışçı Terapiler içinde üçüncü dalga olarak değerlendirilen Şematerapi eğitimini yaptı. Ayrıca İsviçre Psikiyatri ve Psikoterapi Derneği üyesi olup, halen Basel Kantonu Psikiyatri Asistanları'nın temel psikoterapi eğitiminden sorumlu komisyonda eğitmen ve süpervizör olarak görev yapmaktadır. İsviçre Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği (SGVT/SSTCC) üyesi olup dernek tarafından onaylanmış "bilişsel davranışçı terapist ve süpervizör"dür. 

Kognitif ve Davranışçı Terapiler Derneği'nin bu yıl vermeye başladığı sertifikalı Bilişsel Davranışçı Terapi eğitim kursunda eğitmen ve süpervizör olarak görev yapmaktadır. 2007 yılından beri İsviçre Basel'deki muayenehanesinde de psikiyatri ve psikoterapi çalışmalarına devam etmekte, Basel-İstanbul arasında gidip gelmektedir. Çeşitli Almanca ve Türkçe kitaplarda kitap bölümleri, Türk ve yabancı bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda bilimsel makalesi bulunmaktadır. 

Duygudurum Bozukluklarının (depresyon, iki uçlu duygudurum bozukluğu) psikofarmakolojik tedavisi ve psikoterapisi, anksiyete bozukluklarının (sosyal fobi, panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, fobiler) psikoterapisi, çift ve aile terapisi diğer psikiyatrik rahatsızlıklar arasında özellikle ilgilendiği alanlardır.